”Jag är frisk, jag har inga symptom”

Standard

Jag har alltid tänkt att vi i Sverige har en hyffsat god bildning när det kommer till könssjukdomar, men på sebaste tiden har jag upptäckt att detta inte är fallet. De flesta tycker om att ha sex mycket och ofta men har inte tagit sig två minuter till att faktsikt ta reda på fakta. Nu vet jag inte hur det är med tjejer så jag säger inget om dem, men iallafall de män jag pratar med har inte den blekaste aning. Jag tänkte själv ta mig några minuter och dela med mig av informationen jag själv hittat.

Den här meningen får jag ofta när jag frågar någon om könssjukdommar och testning;
‘jag är frisk.” Hur vet du det? när testade du dig sist?‘ja men annars hade jag väl märkt nått. Jag har inga symptom. Testade mig för några år sedan” Hur många sexpartner har du haft sedan denna testningen?..

Symtom för klamydia märks endast på ca var tioende person och de flesta märker aldrig av det. Man kan leva med klamydia i flera år utan att märka det. Gonorré ger dock symtom för de flesta män (läs de flesta, alltså inte alla) men nästan aldrig för kvinnor. Alltså kan du ha någon av dessa utan att veta det väldigt länge. Kosekvensen av att bära på klamydia eller Gonorre så länge är att man kan bli steril.

Med HIV har många föreställningen att ”jamen, jag tog ett vanligt blodprov förra veckan, det hade synts där”

Faktum; nej det gör det inte.

Ett HIV test är ett separat test som man måste be om. Det hade kostat sjukvården otroligt mycket pengar om de skulle testa alla saker varje gång de tog ett blod test på någon. När jag förklarade detta för någon jag en gång haft tillfällig kontakt med  vid ett tillfälle, som visade sig vara otestad, så var hans svar ”men vaddå.. jag kan testa mig en annan gång. Vi kan väl ha sex igen sålänge? Blir ju inte värre.” Men jo. det blir det. Varje gång man har sex med en hiv smittad är det en risk att man får det. Man kan alltså ha sex med en hivsmittad utan att få hiv själv men det är inte rekomenderat. Genom att göra det flera gånger med samma person ökar ju då också risken. HIV är en av de könsjukdommar som har en låg smittorisk vilket gör att många tänker att det inte är någon fara. Men det kan faktiskt vara just du som blir smittad den gången. Om du råkar ha sex med någon som ådragit sig sjukdomen inom tre månader från att ni har sex ökar smittorisken betydligt och chansen är större att även du får det.

Jag tror att många tänker på de här sätten här för att de är rädda för att gå och göra ett HIV test. De är rädda för att de ska få en diagnos som i deras ögon är en dödsdom. Men i dagens samhälle är det inte en dödsdom att få hiv. Bromsmediciner låter dig leva ett helt normalt liv. Förvisso måste du ha kondom när du har sex, underrätta dina sexpartners och informera läkare, tandläkare och liknande men det är inte en dödsdom på samma sätt som det var förr. Idag kan du tillochmed få barn om du har HIV utan att varken smitta din partner eller ditt barn. Skillnaden är att du måste bli inseminerad på en klinik istället. Men obehandlad hiv ledar fortare till aids och då är det allvarligt på ett helt annat sätt.

Så rädda ditt liv eller din fertilitet och gå och testa dig vettja!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s